Metformin-BP comp.film.850 mg N10x6 (Balkan)

Код товара: 58553
Количество доз: 60
Доза: 850
Производитель: Balkan Pharmaceuticals SRL, SC
Страна: Республика Молдова
Форма: табл. п/о.

METFORMIN-BP 500 mg comprimate filmate

METFORMIN-BP 850 mg comprimate filmate

METFORMIN-BP 1000 mg comprimate filmate

Clorhidrat de metformină

 

1. Ce este Metformin-BP şi pentru ce se utilizează

 

Metformin-BP un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.

Insulina este un hormon produs de pancreas care face ca organismul dumneavoastră să utilizeze glucoza (zahărul) din sânge. Organismul dumneavoastră foloseşte glucoza pentru a produce energie sau o depozitează pentru a fi utilizată ulterior.

Dacă aveţi diabet zaharat, pancreasul dumneavoastră nu produce suficientă insulină sau organismul dumneavoastră nu poate utiliza în mod corespunzător insulina produsă. Acestea determină valori crescute ale glucozei în sângele dumneavoastră. Metformin-BP ajută la scăderea glucozei din sânge până la valori normale.

Dacă sunteţi un adult supraponderal, administrarea de Metformin-BP o perioadă lungă de timp ajută la scăderea riscului de apariţie a complicaţiilor diabetului zaharat. Administrarea de Metformin-BP poate fi asociată fie cu o stabilizare a greutăţii, fie cu o scădere modestă în greutate.

Metformin-BP este utilizat pentru tratamentul pacienților cu diabet zaharat de tip 2 (numit de asemenea, şi diabet non-insulinodependent) atunci când doar dieta şi exerciţiile fizice nu sunt suficiente pentru controlul valorilor glucozei din sângele dumneavoastră. Este utilizat în special la pacienții supraponderali.

Adulții pot lua Metformin-BP singur sau împreună cu alte medicamente pentru tratamentul diabetului (medicamente luate oral sau insulină).

Copiii cu vârsta de 10 ani sau mai mari și adolescenţii pot lua Metformin-BP singur sau împreună cu insulina.

 

2. Ce trebuie să ştiţi înainte să luaţi Metformin-BP

 

Nu luaţi Metformin-BP

- Dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la metformină sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6),

- Dacă aveţi probleme cu ficatul dumneavoastră

- Dacă funcționarea rinichilor dumneavoastră este sever redusă.

- Dacă aveți diabet zaharat neținut sub control, de exemplu cu hiperglicemie severă (cantitate crescută de glucoză în sânge), greață, vărsături, diaree, scădere rapidă în greutate, acidoză lactică (vezi „Risc de acidoză lactică” de mai jos) sau cetoacidoză. Cetoacidoza este o afecțiune în care în sânge se acumulează substanțe numite „corpi cetonici” și care poate duce la precomă diabetică. Simptomele includ dureri de stomac, respirație rapidă și profundă, somnolență sau respirație care capătă un miros neobișnuit de fructe.

- Dacă aţi pierdut prea multă apă din organism (deshidratare), cum ar fi consecinţa unei diarei persistente sau severe, sau dacă ați vomitat de câteva ori la rând. Deshidratarea poate conduce la probleme ale rinichilor, care pot creşte riscul de acidoză lactică (vezi pct. Atenţionări şi precauţii);

- Dacă aveţi o infecţie severă, cum este o infecţie care vă afectează plămânii, bronhiile sau rinichii. Infecţiile severe pot determina afecţiuni ale rinichilor care pot creşte riscul de acidoză lactică (vezi pct. Atenţionări şi precauţii);

- Dacă sunteţi tratat pentru insuficienţă cardiacă acută sau aţi avut de curând un atac de cord, aveţi probleme circulatorii (cum ar fi şoc) sau dificultăți de respiraţie. Acestea pot duce la o lipsă de oxigen în ţesuturi, care poate creşte riscul de acidoză lactică (vezi pct. Atenţionări şi precauţii);

- Dacă consumaţi băuturi alcoolice în cantităţi mari.

Dacă sunteţi într-una din situaţiile de mai sus, vorbiţi cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să luați acest medicament.

Cereţi neapărat sfatul medicului dumneavoastră, dacă:

- aveţi nevoie de analize precum radiografii sau scanări ce implică injectarea de substanţe de contrast pe bază de iod în sânge;

- urmează să vi se efectueze o intervenţie chirurgicală majoră.

Trebuie să întrerupeți utilizarea Metformin-BP pentru o perioadă de timp înainte și după examinare sau intervenţia chirurgicală. Medicul dumneavoastră va decide dacă aveţi nevoie de alt tratament în această perioadă. Este important să urmaţi întocmai recomandările medicului dumneavoastră.

 

Atenționări și precauții

Risc de acidoză lactică

Metformin-BP poate cauza o reacție adversă foarte rară, dar foarte gravă, numită acidoză lactică, mai ales dacă rinichii dumneavoastră nu funcționează corect. Riscul de apariție a acidozei lactice este de asemenea crescut în caz de diabet zaharat neținut sub control, infecții grave, repaus alimentar prelungit sau consum de alcool etilic, deshidratare (vezi informațiile suplimentare de mai jos), probleme la nivelul ficatului și orice afecțiuni medicale în care o parte a corpului beneficiază de un aport redus de oxigen (de exemplu boală de inimă acută severă).

Dacă oricare dintre situațiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, adresați-vă medicului pentru instrucțiuni suplimentare.

 

Încetați să luați Metformin-BP pentru o perioadă scurtă dacă aveți o afecțiune care poate fi asociată cu deshidratare (pierdere semnificativă de lichide din corp), de exemplu vărsături severe, diaree, febră, expunere la căldură sau dacă beți mai puține lichide decât în mod normal. Adresați-vă medicului pentru instrucțiuni suplimentare.

 

Încetați să luați Metformin-BP și adresați-vă imediat unui medic sau celui mai apropiat spital dacă manifestați unele dintre simptomele de acidoză lactică, deoarece această afecțiune poate duce la comă.

Simptomele de acidoză lactică includ:

vărsături

dureri de stomac (dureri abdominale)

crampe musculare

senzație generală de rău, cu oboseală severă

dificultăți de respirație

scădere a temperaturii corpului și a frecvenței bătăilor inimii

 

Acidoza lactică reprezintă o urgență medicală și trebuie tratată în spital.

Dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală majoră trebuie să încetați să luați Metformin-BP în timpul și pentru o anumită perioadă de timp după procedura. Medicul dumneavoastră va decide când trebuie să opriți și când trebuie să reporniți tratamentul cu Metformin-BP.

Metformin-BP singur nu provoacă hipoglicemie (un nivel de glucoză din sânge, care este prea mic). Cu toate acestea, dacă luați Metformin-BP împreună cu alte medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat care pot determina hipoglicemie (cum ar fi sulfoniluree, insulină, meglitinide), există un risc de hipoglicemie. Dacă prezentați simptome de hipoglicemie, cum ar fi slăbiciune, amețeli, transpirație crescută, bătăi rapide ale inimii, tulburări vizuale sau dificultăți de concentrare, de obicei, ajută consumul de alimente sau băuturi care conțin zahăr.

În timpul tratamentului cu Metformin-BP, medicul dumneavoastră vă va verifica funcția renală cel puțin o dată pe an sau mai frecvent dacă sunteți în vârstă și/sau dacă prezentați o deteriorare a funcției renale.

Utilizarea pe termen lung a metforminei este asociată cu deficiență de vitamina B12; medicul dvs. vă va monitoriza periodic concentrațiile de vitamina B12 din sânge în tratamentul de lungă durată.

 

Metformin-BP împreună cu alte medicamente

Dacă trebuie să vi se efectueze în sânge o injecție cu o substanță de contrast care conține iod, de exemplu în contextul unei radiografii sau al unei scanări, trebuie să încetați să luați Metformin-BP înaintea injecției sau la momentul acesteia. Medicul dumneavoastră va decide când trebuie să încetați și când veți relua tratamentul cu Metformin-BP.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente. Este posibil să aveți nevoie de analize mai frecvente ale glicemiei și ale funcției rinichilor sau poate fi necesar ca medicul dumneavoastră să vă ajusteze doza de Metformin-BP. Este important mai ales să menționați următoarele:

• medicamente care cresc cantitatea de urină eliminată (diuretice)

• medicamente utilizate pentru tratarea durerii și a inflamației (AINS și inhibitori COX-2, de exemplu ibuprofen și celecoxib)

• anumite medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute (inhibitori ECA și antagoniști ai receptorilor de angiotensină II)

• agonişti beta2-adrenergici, cum sunt salbutamol sau terbutalina (utilizaţi în tratamentul astmului bronşic)

• corticosteroizi (utilizaţi în tratamentul mai multor afecţiuni cum sunt inflamaţii severe ale pielii sau în astmul bronşic)

• medicamente care pot modifica cantitatea de metformină în organismul dumneavoastră, în special dacă aveți funcția renală redusă (cum este verapamil, rifampicină, cimetidină, dolutegravir, ranolazină, trimetoprim, vandetanib, isavuconazol, crizotinib, olaparib).

• alte medicamente utilizate în tratamentul diabetului.

Pe parcursul tratamentului cu Metformin-BP evitați utilizarea medicamentelor care conțin alcool etilic.

 

Metformin-BP împreună cu alimente şi băuturi

Evitați consumul de alcool pe durata utilizării Metformin-BP, deoarece acesta poate creşte pericolul de acidoză lactică (vezi pct. Atenționări și precauții).

 

Sarcina şi alăptarea

În timpul sarcinii, aveți nevoie de insulină pentru a trata diabetul zaharat. Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți, credeți că ați putea fi sau intenționați să rămâneți gravidă, deoarece acestă vă poate modifica tratamentul.

Acest medicament nu este recomandat dacă alăptaţi sau dacă planificați să vă alăptaţi copilul.

 

Conducerea vehiculelor sau folosirea utilajelor

Utilizarea Metformin-BP singur nu determină hipoglicemie (valoare scăzută a glucozei din sânge). Aceasta înseamnă că nu vă va afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Totuşi, aveţi grijă deosebită dacă luaţi Metformin-BP împreună cu alte medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat care pot determina hipoglicemie (sulfoniluree, insulină, meglitinide). Simptomele hipoglicemiei includ slăbiciune, ameţeli, transpiraţie excesivă, bătăi rapide ale inimii, tulburări de vedere sau dificultăţi de concentrare. Nu conduceţi sau folosiţi utilaje dacă începeţi să aveţi aceste simptome.

 

3. Cum să luaţi Metformin-BP

 

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur/ă. Metformin-BP nu poate înlocui beneficiile unui stil de viaţă sănătos. Continuați să urmați orice sfat cu privire la regimul alimentar pe care vi l-a indicat medicul dumneavoastră şi efectuați periodic unele exerciţii fizice.

Doza recomandată

La copii cu vârsta de 10 ani sau mai mari şi adolescenţi, se începe, de obicei, cu 500 mg sau 850 mg Metformin-BP o dată pe zi. Doza zilnică maximă este de 2000 mg fracţionat în 2 sau 3 prize. Tratamentul la copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani este recomandat numai cu avizul special al medicului dumneavoastră, deoarece experienţa la acest grup de vârstă este limitată.

Pentru adulţi, doza iniţială este, de obicei, de 500 mg sau 850 mg Metformin-BP de 2 sau 3 ori pe zi. Doza zilnică maximă este de 3000 mg fracţionată în 3 prize.

Dacă aveți funcția rinichilor redusă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o doză mai mică.

Dacă luaţi şi insulină, medicul dumneavoastră vă va explica cum să începeţi tratamentul cu Metformin-BP.

Monitorizare

• Medicul dumneavoastră vă va monitoriza periodic testele glucozei în sânge şi vă va ajusta doza de Metformin-BP în funcţie de valoarea glucozei din sânge. Asiguraţi-vă că vorbiţi periodic cu medicul. Acest fapt este deosebit de important pentru copii şi adolescenţi sau dacă sunteţi o persoană în vârstă.

 

• Medicul dumneavoastră va verifica, de asemenea, cel puţin o dată pe an, cât de bine funcţionează rinichii dumneavoastră. Puteţi avea nevoie de controale mai frecvente dacă sunteţi o persoană în vârstă sau dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează normal.

Cum să luați Metformin-BP

Luaţi Metformin-BP în timpul sau după mese. În acest fel evitaţi apariţia reacţiilor adverse la nivel digestiv.

Nu zdrobiţi sau mestecaţi comprimatele. Înghiţiţi fiecare comprimat cu un pahar cu apă.

• Dacă luaţi o singură doză pe zi, administrarea se face dimineaţa (mic dejun).

• Dacă luaţi două doze divizate pe zi, una se va lua dimineaţa (la micul dejun), iar a doua seara (la cină).

• Dacă luaţi trei doze divizate pe zi, se vor lua dimineaţa (la micul dejun), la amează (la prânz) şi seara (la cină).

Dacă, după un timp, credeţi că efectul Metformin-BP este prea puternic sau prea slab, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

Dacă luaţi mai mult Metformin-BP decât trebuie

Dacă aţi luat mai mult Metformin-BP decât ar fi trebuit, se poate instala acidoza lactică.

Simptomele acidozei lactice sunt nespecifice, cum ar fi vărsături, durere de burtă (durere abdominală) asociată cu crampe musculare, stare generală de rău cu oboseală marcată, dificultate în respiraţie. Simptomele ulterioare sunt scăderea temperaturii corporale și a bătăilor cardiace. Dacă prezentați unul dintre aceste simptome, trebuie să vă adresați imediat medicului, deoarece acidoza lactică poate produce comă. Opriți imediat administrarea de Metformin-BP și contactaţi un medic sau cel mai apropiat spital.

 

Dacă uitaţi să luaţi Metformin-BP

Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză la ora obişnuită.

Dacă aveţi orice alte întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

4. Reacţii adverse posibile

 

Ca toate medicamentele, Metformin-BP poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Pot apărea următoarele reacții adverse:

Metformin-BP poate determina o reacție foarte rară (poate afecta până la 1 utilizator din 10000), dar foarte gravă, numită acidoză lactică (vezi pct. Atenționări și precauții).

 

Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să întrerupeți administrarea Metformin-BP și să contactați imediat un medic sau cel mai apropiat spital, deoarece acidoza lactică poate duce la comă.

Reacţii adverse foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)

• tulburări digestive cum sunt senzație de rău (greaţă), stare de rău (vărsături), diaree, flatulenţă (gaze intestinale), dureri de burtă (durere abdominală) şi pierderea poftei de mâncare. Aceste reacţii adverse apar cel mai frecvent la începutul tratamentului cu Metformin-BP. Va fi utilă administrarea dozelor în mai multe prize de-a lungul zilei şi administrarea în timpul sau imediat după mese.

 

Dacă simptomele persistă, opriţi administrarea Metformin-BP şi adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Reacţii adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)

• modificări ale gustului.

Reacţii adverse foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane) 6

 

• acidoză lactică. Aceasta este o complicaţie foarte rară, dar gravă, care apare în special dacă rinichii dumneavoastră nu funcţionează corespunzător.

Simptomele acidozei lactice sunt nespecifice (vezi pct. Atenționări șu precauții).

• valori anormale ale testelor funcţiei ficatului sau hepatită (inflamaţia ficatului; aceasta poate produce oboseală, pierderea poftei de mâncare, scădere în greutate, însoţite sau nu de îngălbenirea pielii şi albului ochilor). Dacă aceasta vi se întâmplă dumneavoastră, opriţi administrarea de Metformin-BP şi discutați cu medicul dumneavoastră.

• reacţii cutanate cum sunt roşeaţă a pielii (eritem), mâncărimi sau erupţie pe piele asociată cu mâncărimi (urticarie).

• concentraţie redusă de vitamină B12 în sânge.

Copii şi adolescenţi

Date limitate la copii şi adolescenţi au arătat că evenimentele adverse au fost similare ca natură şi severitate cu cele raportate la adulţi.

 

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 

5. Cum se păstrează Metformin-BP

 

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Dacă tratamentul cu Metformin-BP este pentru copil, părinţii şi cei responsabili de supravegherea acestuia sunt sfătuiţi să urmărească modul în care este utilizat acest medicament.

A se păstra la loc protejat de lumină și temperaturi sub 25 °C.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare, care este înscrisă pe cutie, sau pe recipient, sau pe blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.

 

6. Conţinutul ambalajului şi alte informaţii

 

Ce conţine Metformin-BP

Substanţa activă este clorhidratul de metformină.

Un comprimat filmat de Metformin-BP 500 mg conţine clorhidrat de metformină 500 mg.

Un comprimat filmat de Metformin-BP 850 mg conţine clorhidrat de metformină 850 mg.

Un comprimat filmat de Metformin-BP 1000 mg conţine clorhidrat de metformină 1000 mg.

Celelalte componente sunt: stearat de magneziu, polivinilpirolidonă (Kollidon 30), copolimer al alcoolului polivinilic și polietilenglicolului, talc, dioxid de titan, mono și dicliceride ale acizilor grași, alcool polivinilic.

 

Cum arată Metformin-BP şi conţinutului ambalajului

 

Pentru dozele 500 mg și 850 mg:

Comprimate filmate rotunde, biconvexe de culoare albă sau aproape albă.

Pentru doza de 1000 mg:

Comprimate filmate biconvexe, de formă alungită, de culoare albă sau aproape albă, cu o adâncitură sub formă de unghi pe o parte și cu o linie de divizare pe cealaltă parte a comprimatului.

Cutie cu 3 blistere Al/PVC a câte 10 comprimate filmate.

Cutie cu 6 blistere Al/PVC a câte 10 comprimate filmate.

 

Deţinătorul certificatului de înregistrare

SC Balkan Pharmaceuticals SRL

str. N. Grădescu, 4, MD-2002, or. Chisinău, Republica Moldova

 

Fabricantul

SC Balkan Pharmaceuticals SRL

str. Industrială, 7/A, MD-2091, or. Sîngera, Republica Moldova

 

Внимание! Не используйте информацию, представленную на этих страницах в целях диагностирования или устранения любых проблем со здоровьем, лечения болезней, или самостоятельной замены медикаментов назначенных профессиональными медицинскими работниками. Любая информация на этом сайте публикуется в информативных целях и может содержать ошибки. Просим вас руководствоваться только информацией из проспекта! Изредка информация на странице может содержать неточности: фотография несёт информативный характер и может быть изменена производителем без уведомления или содержать ошибки.

Просмотреть полное описание
Цена товара в пунктах: 140
Код товара: 47693
Цена товара в пунктах: 438
Код товара: 48750
Цена товара в пунктах: 117
Код товара: 47986
Цена товара в пунктах: 1016
Код товара: 45976
Топ сезона
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 88
Код товара: 62446
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 1181
Код товара: 61989
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 4
Код товара: 42965
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 7
Код товара: 42956
Акция
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 139
Код товара: 62847
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 25
Код товара: 52487
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 1596
Код товара: 63250
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 3
Код товара: 12252
NEW
Топ сезона
Цена товара в пунктах: 796
Код товара: 63236
Акции
Акция
Цена товара в пунктах: 1326
Код товара: 45721
Акция
Топ сезона
Искать в аптеках
Код товара: 46542
Рекомендуем
Цена товара в пунктах: 892
Код товара: 61956
Цена товара в пунктах: 68
Код товара: 62162
Цена товара в пунктах: 234
Код товара: 61760
Цена товара в пунктах: 397
Код товара: 61839
Просмотренные товары
Uleiurile SO BIO ETIC pentru Păr, Masaj și Barbă!
In ultima vreme, uleiul de păr a devenit un element-vedetă în procesul de îngrijire a părului. Un ulei de păr poate fi folosit în mai multe feluri, în funcție de tipul de păr și de nevoile lui. Unul poate fi mai bun pentru bucle, în timp ce altul este mai potrivit pentru părul uscat. Soluția ideală, recomandată de specialiștii Lea Nature, este Uleiul de Avocado și Șofrănel de la So Bio Etic!